Безопасност на движението по пътищата

Система за организация и управление БДП

Reg_document(3)

520.1675264660275.aaaPZbLSwwKJy7d3Irkyy.71569.91235

Издание на информационния бюлетин на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, в което сме подбрали актуални и важни теми от областта на БДП. Ще се радваме, ако имате възможност и време да се запознаете с тях, както и да разпространите броя сред Ваши партньори и свързани структури, за да популяризираме темата и нейните многобройни проявления в ежедневието на общностите. Използваме случая да Ви поканим да участвате с авторски материали, добри практики и послания, които да бъдат включени в следващи издания и така да достигат до все по-широка аудитория.

Buletin DABDP yanuari fevruari mart 2023

 

Заповед № РД 09-156/27.01.2023 г. на Министъра на образованието и науката за утвърждаване на актуализирана Система за организация и управление на дейностите, свързани с възпитанието и обучението по безопасност на движението по пътищата (БДП) в системата на предучилищното и училищното образование.

Заповед № РД 09-15627.01.2023 г. на Министъра на образованието и науката

Reg_document(3)Заповед № РД 09-15627.01.2023 г. на Министъра на образованието и науката

document(114)Заповед № РД 09-15627.01.2023 г. на Министъра на образованието и науката

Какво правим при катастрофа на пътя:

https://www.vesti.bg/bulgaria/katastrofa-blokira-dvizhenieto-na-am-trakiia-ima-raneni-6158608

Относно: Игра-тест „Без грешки на пътя“ – инициатива за детска пътна безопасност на Национална Полиция-МВР, АБЗ и ГФ

Уважаема г-жо/г-н

Обръщам се към Вас по повод стартиране на игра, базирана на образователния онлайн тест „Без грешки на пътя“. Организатори на инициативата са „Национална полиция“-МВР, Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционен фонд (ГФ). С тази дейност България се включва в европейската инициатива „Заедно за безопасността на децата на пътя“, която обединява държавни органи и организации за безопасност на движението по пътищата, застрахователни асоциации и образователни институции от Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Играта-тест „Без грешки на пътя“ се провежда за втори път, като в първото много успешно издание през 2021 г. се включиха близо 13 000 участници.

Образователният онлайн тест „Без грешки на пътя“ е ориентиран към малките участници в пътното движение. Достъпен е свободно на сайта на АБЗ – www.abz.bg., а съдържанието му е консултирано от „Национална полиция“- МВР.

В теста, чрез картинки, са представени 10 обичайни ситуации на пътя, като целта е децата да открият дали има „грешка на пътя“ и да посочат каква е тя.  В отговор към всеки въпрос-ситуация има разработена кратка образователна част и се представя вече „вярната“  картинка. Тестът е подходящ  както за индивидуални, така и за групови занимания с деца на тема пътна безопасност и основни правила за движение по пътищата.

В периода 16 ноември – 7 декември ще бъде проведена игра с награди, базирана на теста. В нея са предвидени две категории участници във връзка с разпределение на наградите – индивидуални (дете/възрастен) и групови (училища, детски градини, други образователни и културни институции, работещи с деца). Предвидени са 3 награди за категорията „групови участници“ – 3 ваучера от книжарница/магазин за техника, всеки на стойност 200 лв.  За категорията „индивидуални участници“ ще бъдат разпределени също 3 ваучера, всеки на стойност 100 лв. Наградите ще бъдат изтеглени на 9 декември 2022 г. чрез томбола при използване на специализиран софтуер.

В тази връзка се обръщаме към Вас с молба за съдействие информацията за образователния тест „Без грешки на пътя“ и играта да бъде представена на директорите на учебните заведения – детски градини и училища –  във Вашия регион. Приложено Ви изпращаме описание на инициативата.

За нашата инициатива и играта-тест е информирано и Министерството на образованието и науката.

Бихме искали да Ви информираме, че образователният онлайн тест „Без грешки на пътя“ остава свободно достъпен и след периода на играта, така че всеки, който има интерес и желание може да го ползва в работата си с деца.

Подобряването на безопасността на движението на пътя е сред водещите приоритети в дейността на партньорите в инициативата –  „Национална полиция“-МВР, Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционен фонд (ГФ). Вярваме, че поредната ни активност – образователният тест „Без грешки на пътя“ има потенциал за  позитивно въздействие в тази насока.

Надявам се да се отзовете на нашето предложение и оставам на разположение за допълнителна информация и въпроси.

С уважение,

Нина Колчакова

Генерален секретар

Асоциация на българските застрахователи

Тел: 02/980 51 25

gramota_BDP Valeri Stoyanov

gramota_BDP Albena Kosheva

 

ОБУЧЕНИЕТО ПО БДП В ДГ И УЧИЛИЩАТА – 2022-2023 Г.

nrdb8121_210219_PTP_s_detsa

Plan_deistvie_BDP_MON_2022

sektorna-strategia-BDP-2021-2030

sistema_org_upr_BDP_2016 (2)

Strategia_20za_20BDP_202021-2030

БДП_2022

 

На вниманието на директорите на училища и детски градини

и на председателите на комисиите по БДП в училищата и детските градини!

Относно обучението по БДП!

Уважаеми колеги!

Напомням Ви да започнете подготовка за отчитане на изпълнението на плана Ви за действие по БДП за 2021 година.

Изпращам Ви линк към видеоуроци по БДП – начален етап, на сайта „Пресичам безопасно с Теди“ – може да ги използвате при работата с учениците.

https://presicham-s.tedi.bg/

Интерактивни уроци по БДП  и други информационни материали има публикувани и на сайта на ДАБДП.

https://www.sars.gov.bg/deinost-na-dabpd/interaktivni-uroci/

На сайта на МОН има рубрика „БДП“, където са публикувани документите, отнасящи се до обучението по БДП.

https://www.mon.bg/bg/30

На сайта на МОН, рубрика „Олимпиади и национални състезания“ е публикувана заповед с графика на Националното състезание по БДП, както и регламента за неговото провеждане!

https://www.mon.bg/bg/30

С поздрави

М. Гигова

 

 

Дванадесетото издание на информационния бюлетин на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, посветено на посланията за устойчива градска мобилност

Buletin DABDP oktomvri 2021

 

Откриване на площадка по Безопасност на движението по пътищата /БДП/ 2021-10-27

https://photos.app.goo.gl/tYhYwTBvS9e9mfwz7

 

да  представим на Вашето внимание седмото издание на информационния бюлетин на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, посветено на пътуванията на дълги разстояния, обичайно характерни за пролетно-летния сезон

Buletin DABDP yuli 2021

Buletin DABDP mai 2021

Plan-Programa-za-deistvie-BDP-SU-D.Gachev

 

подготовка за по лесно решаване на листовките

БЧК – Първа помощ при ПТП

Обобщена от ГДНП-МВР информация по ч л.4, ал.1 за второто полугодие на 2020 г.

22-223 PTP

p-BDP_20210308

Spravka_Naredba_8121z_MVR

 

Линк към Държавна агенция по „Безопасност на движението по пътищата“ включително и интерактивни уроци по Безопасност на движението по пътищата

https://www.sars.gov.bg/